Uganda, de parel van Afrika!

Uganda is 7 keer zo groot als Nederland en heeft 23 miljoen inwoners. Het land heeft een oppervlakte van 236.880 km2, waarvan een zesde deel water is. De lang gezochte bronnen van de Nijl liggen in Uganda bij Jinja. De hoofdstad Kampala ligt vlakbij het Victoriameer. Andere grote steden zijn Jinja, Mbale en Entebbe. De naam ‘Parel van Afrika’ is gegeven door sir Winston Churchill, die na vele landen gezien te hebben concludeerde dat Uganda met recht ‘de parel’ genoemd mag worden.


Ligging en klimaat

Het Oost-Afrikaanse land Uganda ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. De zon schijnt er elke dag 6-10 uur. De temperaturen worden door de hoge ligging van het land getemperd. De gemiddelde temperatuur van Kampala is 22 graden. In het droge noorden en noordoosten is de gemiddelde temperatuur 28 graden. De lange regentijd is van eind februari tot eind april, de korte regentijd van oktober tot half december.


Bevolking

Er zijn 40 verschillende etnische groepen met elk hun eigen taal, cultuur en gewoonten. De Baganda zijn het meest bekend en belangrijke Bantu-volk van Uganda. Het is met 18% van de bevolking ook de grootste bevolkingsgroep. Hun woongebied vormt het politiek en economisch centrum van Uganda. 90% van de Ugandese bevolking woont op het platteland. In 1996 was de gemiddelde levensverwachting in Uganda de laagste ter wereld: 37 jaar. De oorzaak hiervan was de ziekte aids, die enorme aantallen slachtoffers heeft gemaakt. Gelukkig is de uitgebreide anti-aids-campagne goed aangeslagen. En is de gemiddelde levensverwachting gestegen naar 44 jaar.


Godsdienst

Ongeveer 66% van de bevolking is christen. 16% is moslim en verder zijn er nog de lokale Afrikaanse godsdiensten.


Economie

Uganda is een zeer vruchtbaar land, met enorme bananen-, katoen-, koffie- thee- en tabaksplantages. Veel kleinschalige landbouwers oogsten twee tot drie keer per jaar bananen, sorghum, maïs, millet, suikerriet, cassave en koffie. Hun vrouwen telen verschillende soorten groente en fruit. Veel mannen werken op de grote plantages. Anderen verdienen hun geld in de mijnen of in de bier-, frisdrank-, sigaretten- of katoenfabrieken. Er wordt vooral koffie, katoen, thee en tabak geëxporteerd. 77% van wat de export opbrengt is nodig om de buitenlandse schuld af te betalen. Het gemiddelde gezinsinkomen is 60.000 shilling, ongeveer € 35,= per maand.