Geschiedenis van UgandaIn 1971 pleegde Idi Amin een staatsgreep. Hij bracht het land (economisch) aan de rand van de afgrond, doordat hij incapabel was om het land te besturen, de mensenrechten veelvuldig schond en alle Aziaten, die de handel in handen hadden, in 1972 het land uitzette. De Islam werd de  staatsgodsdienst.
Met behulp van het Tanzaniaanse leger werd Idi Amin in 1979 verdreven en er brak een periode van onrust en burgeroorlog aan. Tussen 1981 en 1983 leek er een periode van herstel aan te breken, hoewel de oppositie hard onderdrukt werd. In 1983 begon Yoweri Museveni een guerrillaoorlog tegen het bewind van Obote. Van 1983 tot 1985 was Uganda het toneel van chaos en terreur. In 1985 werd Obote afgezet door de legertop en werd Tito Okello president. Niet voor lang, want op 26 januari 1986 werd het regeringsleger uit Kampala verdreven door het "National Resistance Army" van guerrillaleider Yoweri Museveni die de macht overnam. Uit die tijd stammen de beelden van vele kindsoldaten die een bloedige strijd streden. Museveni kreeg het voordeel van de twijfel van veel landen.

Museveni bracht vrede en stabiliteit en de verwoeste economie herstelde zich. Om de tegenstellingen tussen noord en zuid en de verschillende volken te verkleinen en de politieke en religieuze verdeeldheid het hoofd te kunnen bieden, voerde hij aanvankelijk een "geen partijen democratie" in. In maart 2001 waren er echter democratische verkiezingen. De meerderheid van de Ugandezen koos echter voor de zittende president en verkoos hem voor een nieuwe regeringsperiode.